Orientaliska räkor
500 g frysta räkor, oskalade
1 msk smör
3/4 msk curry
1 vitlöksklyfta
1/2 äpple
1/2 burk krossade tomater
1 krm timjan
1 msk mango chutney
Tina och skala räkorna. Smörfräs curryn och pressa ner vitlöken. Skär äpplet i tärningar och låt fräsa med. Tillsätt tomater och timjan och koka ihop. Blanda ner mango chutney och räkor, värm försiktigt.
Smaka av med salt och servera med kokt ris och en god sallad.
Varm couscous med grönsaker och limesås
3 dl grönsaksbuljong
1 msk smör
1 purjolök
2 selleristjälkar
1 röd paprika
250 g brocolibuketter
2 msk smör
2 hackade vitlöksklyftor
2 krm torkad timjan
1 dl vatten
salt och peppar
Till servering
2 dl crème fraiche
saft och rivet skal av en lime
Koka upp buljonen med smör i en kastrull. Rör i couscousgrynen och dra kastrullen från värmen. Låt svalna under lock 10 min.
Skär purjolöken och sellerin i skivor. Kärna ur paprikan och skär den i strimlor. Dela brocolibuketten i bitar.
Smält smör i en stekpanna. Lägg i vitlöken och timjan, rör om. Tillsätt alla grönsakerna, fräs allt under omrörning i 5 min. Häll på vatten och krydda med salt och peppar, låt koka ett par minuter. Vänd ner grönsakerna i couscousen.
Smaksätt creme fraichen med limesaft och skal samt lite salt och peppar.
Servera ev till grillad kyckling.
Mormors vita bröd
5 dl ljummet vatten
50 g jäst
1 dryg tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
Låt degen jäsa 30 min i bunken. Baka ut till tre limpor, skär ytliga snitt. Låt jäsa ytterligare 30 min.
Grädda på maxtemperaturen i 8 min, stäng av ugnen och låt stå 20 min på eftervärmen.
Mazarinkaka
3 dl socker
2 ägg
25 sötmandlar
6 bittermandlar
2 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ dl kall mjölk
Vispa smör och socker poröst. Blanda i äggen ett i taget.
Mal mandeln. Blanda mandel, vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smeten. Blanda sist i mjölken.
Grädda ca 60 min på 180 grader.
Apelsinchokladkaka
2 ½ dl socker
1 tsk vanillinsocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl koncentrerad apelsinjuice
100 g mörk blockchoklad
Smörj och bröa en avlång 1 ½ liters form. Rör socker, vanillinsocker och smör poröst. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner mjölet växelvis med juicen i smeten. Hacka chokladen grovt och rör ner den i smeten. Häll smeten i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50-60 min på 175 grader.
Garnera kakan med smält choklad.
Kakan är godast dagen efter.
Kladdmuffins
100 g smör
2 ägg
2 ½ dl socker
1 ½ tsk vanillinsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt de övriga ingredienserna. Blanda sist i smöret. Fördela smeten i 15 muffinsformar. Grädda mitt i ugnen, max 10 min!
Nudelwook med feta, kyckling och grönsaker
1 squash
1 röd paprika
1 rödlök
1 gäng champinjoner
1 burk fetaost i olja, gärna provencekryddad
4 kycklingfiléer
basilika
timjan
äggnudlar
Marinera kycklingen i olja från fetaosten.
Skär grönsakerna i bitar och stek dem, helst en grönsak i taget.
Stek kycklingen som filéer eller i bitar.
Koka nudlarna.
Värm alla grönsakerna i stekpannan. Blanda ner fetaost efter smak. Krydda med basilika och timjan. Värm tills fetaosten blivit varm och mjuk. Servera så snart som möjligt, gärna med en klick creme fraiche.
Smaklig måltid!
Dudes kikärtsgryta
2 dl kikärtor (blötlagda och kokade eller från konservburk)
1 hackad gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk curry
1 msk olja
2 msk tomatpuré
1 tärning grönskasbuljong
1 tsk stött kardemumma
1 kanelstång
4 dl vatten
2 dl naturell youghurt
1 äpple i tärningar
1 banan i bitar
Stek lok och vitlök i olja och curry. Tillsätt allt utom youghurten och frukten och koka i 10 minuter. Tillsätt yoghurten och äpplet och värm det. Blanda ner bananen strax före servering.
Serveras med couscous och en god sallad.
Provencekryddat bröd
Här är ett recept för dig som gillar provencette och vill kunna äta det hemma och inte bara på caféer.
5 dl vatten
50 g jäst
olivolja
1,5 tsk salt
provencekryddor
vetemjöl
Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en degbunke och häll över vattnet. Rör om tills jästen löst sig. Rör ner olivolja, salt och kryddor efter smak. Blanda ner vetemjöl och arbeta tills du fått en smidig deg. Låt jäsa ca 30 min.
Lägg upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två bitar och kavla ut degen. Skär den i fyrkantiga bitar, lagom stora för ett toastjärn. Lägg på plåt och låt jäsa i 30 min.
Grädda dem i 175 grader tills de fått lite färg.
Bröden kan ätas som de är eller tillagas i ett toastjärn, gärna med phildelphiaost, skinka, tomat och vanlig ost.
Välkommen!
Min bror är på väg att flytta hemifrån och kom då på att det vore smidigt för honom om mamma kunde lägga upp alla sina recept på en blogg på nätet. Han startade en blogg till henne som heter MinMammasMat. Jag nappade på idén och bad honom att hjälpa mig att starta en, det blev således MinSystersMat! :) Även min moster fick en, MinMostersMat och hans matälskande Gudmor kommer också snart att få en.
Hoppas att du kommer att hitta något recept som tilltalar dina smaklökar! :)